AQUATECHNO Zwembadbouw

+32 (0) 56/601013
info@aquatechno.be
Connect with LinkedIn

Aquatechno BVBA
Magazijn + bureau
Churchilllaan 8, 8790 Waregem

Zwembad eenvoudig en goed overwinteren

Zwembad eenvoudig en goed overwinteren

De passieve overwinteringsmethode

  • Maak het zwembad en de randen perfect schoon. (HTH Randreiniger)
  • Voeg overwinteringsproduct toe aan het zwembadwater
  • Laat het water gedurende 5h circuleren
  • Laat het water zakken tot onder de skimmer
  • Schakel uw electrische kast of sturing uit

 

Zuig uw zwembadwater dus aan via de bodem aanzuig en zet de kraan van de skimmers dicht om geen lucht te zuigen. Als u geen bodemaanzuig hebt kan u een dompelpomp gebruiken. Zorg dat er geen water meer in de skimmer staat om kapotvriezen te voorkomen. Het zwembadwaterniveau zal door de regen terug stijgen tijdens de winterperiode. Controleer dit regelmatig en zorg dat uw skimmer niet kapot vriest. Hiervoor kan u een Gizzmo, een tennisbal of een lege fles gebruiken zo beschermt u uw skimmer tegen kapotvriezen.


Laat uw pomp en filter  van uw zwembad leeglopen als deze in een ruimte staan waar het kan vriezen. Dit kan door onderaan de pomp en filter het aftappunt open te draaien. Let bij het leeglopen op dat de kranen van het zwembad dicht zijn als uw installatie lager staat dan het waterniveau in het zwembad, anders loopt uw zwembad leeg.

Als u een warmtepomp hebt, draai dan de kranen van by pass dicht en ontkoppel de warmtepomp zodat deze kan leeglopen. Plaats een zeil over de pomp om ze te beschermen. VERGEET DIT NIET een kapotgevroren condensor in een warmtepomp is al vlug een reparatie van 1500€ - 2000€!

Nu kan je nog diagonaal (met een touw) in het bad vlotters, flessen of iets anders voorzien dat ook in het zwembad de druk van het ijs opgevangen wordt en niet op de rand van het zwembad komt.

 De actieve overwinteringsperiode

  • Maak het zwembad en de randen perfect schoon (HTH Randreiniger)
  • Voeg overwinteringsproduct toe aan het zwembadwater en laat het water gedurende 5h circuleren
  • U wijzigt de timerklok tot 2 a 4h per dag rondcirculatie i.p.v. 10 - 12h (best s'nachts)
  • De verwarming zet u op 5°C

 

Dit is voldoende om een minimale waterbehandeling te voorzien en toevriezen te voorkomen. Als u een warmtepomp hebt kan u dit niet doen gezien uw warmtepomp niet werkt onder de 5°C. (met uitzondering van een aantal types - vraag dit bij de producent). Dan laat u best de pomp iets meer rondcirculeren.

TIP 1: Het zomerzeil niet dicht laten want dan vriest het kapot.
TIP 2: Het rolluik kan u best ook openlaten om de levensduur te verlengen.
TIP 3: Om te voorkomen dat er dieren of vuil in uw bad komt voorziet u best een verstevigd winternet over het zwembadoppervlak. Dit is makkelijk manipuleerbaar en laat water door. Blaren en dieren worden tegengehouden.
TIP 4: Laat nooit chloortabletten in de skimmer liggen als er quasi geen circulatie is. Dit zorgt voor een geconcentreerde chlooroplossing die in het zwembad loopt en de liner onder de skimmer zal verkleuren.
TIP 5: Leg uw Zoutelectrolyse toestel AF. Dit toestel meet de concentratie chloor in uw bad niet. Gezien het chloor niet verbruikt wordt maar wel aangemaakt wordt als uw pomp werkt, zal u een te hoge concentratie chloor krijgen in het zwembadwater onder het winterzeil.

Tips om uw zwembad te overwinteren met een winternet en overwinteringsproduct

 

* Foto Hotel Villa Honegg AG - Zwitserland