AQUATECHNO Zwembadbouw

+32 (0) 56/601013
info@aquatechno.be
Connect with LinkedIn

Aquatechno BVBA
Magazijn + bureau
Churchilllaan 8, 8790 Waregem

Wat kost een zwembad - update 2020

Wat kost een zwembad - update 2020

Wat kost een zwembad in de tuin? (geplaatst)

Bijna 10 jaar geleden schreven we onze eerste BLOG post over de kostprijs van een zwembad. Als u plannen hebt om te investeren in een stukje plezier in de tuin, dan is deze vraag natuurlijk een van de eerste die u zich stelt. We maakten voor u een nieuw blog post over de prijs van een zwembad geplaatst door een zwembadbouwer.

Een tuinzwembad kost tussen de 15000€ en 95000€. De prijs is zeer sterk afhankelijk van het type zwembad dat u kiest. We hebben een zo duidelijk mogelijk overzicht gemaakt. ==> Direct naar overzicht prijzen zwembaden

De invloed van automatisatie op de prijs van een zwembad

 • Sinds een 5 tal jaar worden zwembaden zeer sterk geautomatiseerd. De meest geplaatste automatisatie is een zwembadwaterbehandeling. Er zijn basic waterbehandeling systemen voor zwembaden van om en bij de 1250€. Een goed systeem met online meting en automatische dosering is er vanaf 1650€ en de professionele systemen voor publieke zwembaden kosten om en bij de 6500€. Varianten van de automatische dosering zijn zoutelectrolyse, hydrolyse, ionisatie, UV enz.

Automatische zwembadwaterbehandeling

 • Ook de zwembad sturingen worden meer en meer geautomatiseerd. De tijden van een mechanisch klokje/timertje is toch wat achterhaald. Tegenwoordig werken zwembadsturingen met een APP. De filtertijd, het bedienen van de lampen, controle van de pH waarde of de RX chloorwaarde, de snelheid van de filterpomp of regeling van de temperatuur. De standaard is stilaan een APP. De meest gekende systemen zijn Intellipool en de systemen van Sugar Valley. Voor deze systemen rekent u best een budget van 3500 - 7000€. Dit kan een automatische zwembadsturing aansturen
  • de waterbehandeling
  • de automatische spoeling van de filter
  • de temperatuur
  • lampen
  • een jetstream tegenstroom systeem
  • filtertijden
  • pomp snelheden
 • Een automatisch zwembad rolluik is eveneens een standaard geworden voor ingebouwde zwembaden. Deze automatische rolluiken worden meer en meer ook uitgerust met zonne-capterende rolluik lamellen. Deze nieuwe PC Solar lamellen kunnen de prijs ook wel gemakkelijk met 1850€ opdrijven (zwembad van 9 x 3.5). Het rolluik voor een zwembad van 9 x 3.5  kost 8250€.

Wat kost het onderhoud en verbruik van een zwembad

Als u een zwembad hebt is er een kost voor de service na installatie en een operationele kost voor water, elektriciteit producten en eventuele onderdelen. Hou er rekening mee dat water opgewarmd moet worden maar ook ontsmet en behandeld. Dus water betekent ook elektriciteit en product verbruik. Ieder 14 dagen kan u best de zandfilter spoelen. Dit is ongeveer 500 - 750L water. voor een volledig seizoen dus snel 9 - 15m³ water per jaar.

10 jaar geleden kosten het elektriciteit verbruik van een zwembad toch behoorlijk wat geld. Met de komst van INVERTER warmtepompen en energiezuinige zwembadpompen is dit zeer sterk verminderd.

LEESTIP : De strafste nieuwe zwembad warmtepompen

"Kosten voor het verbruik zijn afhankelijk van verschillende factoren waaronder het type pomp en verwarming, hoe zonnig is de zomer, hoe frequent wordt het zwembad gebruikt, wat is de vuilvracht (een tuin met veel bomen <--> een binnenzwembad), is het zwembad geïsoleerd en zijn er bv solar lamellen?"

Hierbij toch een poging om een schatting en idee te geven van de operationele kost voor een buitenzwembad 9 x 3.5 x 1.5.

 • verbruik  electriciteit : 1650kWh - 4000kWh (500 - 1250€/jaar)
 • verbruik  water : 9 - 15m³ (40 - 68€)
 • verbruik zwembadproducten : 175€
 • kost service interventies : 175€
 • kost materialen : 140€
 • TOTAAL KOST ZWEMBAD PER JAAR : 1030€ - 1808€/jaar

Overzicht prijzen zwembaden per type zwembad

 1. 15000€ = zelfbouwkit
 2. 25000€ = zelfbouwkit geplaatst door een zwembadtechnieker / zwembadbouwer
 3. 25000€ - 35000€ = polyester monoblok zwembaden, zwembaden met betonblokken of PS (polystyreen) blokken
 4. 35000€ - 55000€ = polyester monoblok met ceramische kern, PE en PP kunststof zwembaden
 5. 45000€ - 60000€ = RVS zwembaden, kunststof overloop zwembaden en gegoten betonnen zwembaden met PVC liner of polyester
 6. 55000€ - 75000€ = gegoten betonnen zwembaden met mozaïek of tegels
 7. 90000€ - 125000€ = betonnen overloopzwembaden
 8. + 125000€ = binnenzwembaden (dit is rekening houdend met de ontvochtiging)

 

Wil u weten hoe wij zwembaden bouwen? Ontdek het hier:

 

VRAAG EEN OFFERTE VOOR EEN ZWEMBAD

Zijn er onvoorziene kosten als u een zwembad aanlegt?

De voorbije 15 jaar bouwden wij 10 tallen zwembaden. De kosten waar de klanten meestal geen rekening mee houden zijn de afvoer van de aarde, de (her) aanleg van de tuin en het gazon, het poolhouse, technische ruimte, een tuindouche, een nieuw stukje terras, toevoer van electriciteit - leidingwater - afvoer in de technische ruimte, ...

De reglementering rond grondverzet is bv zeer streng. Heel weinig grondwerkers zullen risico's nemen en afvoer van aarde kan snel oplopen tot 3500 - 5000€!

Eenmaal het zwembad werd gebouwd is het leuk om ook de bijpassende zwembad lifestyle artikelen te voorzien. ik denk bv aan outdoor speakers, verwarming in het poolhouse, tuinverlichting en sfeerverlichting, een mooie design lounger, poef of ligbed.

Zwembad lifestyle

Inspiratie nodig voor de inrichting van uw zwembadomgeving? Ontdek alles voor uw tuin en alles voor de inrichting van uw poolhouse in onze shop.

Waar moet je op letten als u zwembad prijzen vergelijkt?

Er is voor het beroep van zwembadbouwer niet echt een opleiding of diploma vereist. Dit zorgt dat zwembadbouwers met verschillende achtergrond (en kwaliteit...) actief zijn in de branche, ik denk aan tuinaanleggers en tuinarchitecten, betonbouwers, loodgieters, zwembadtechniekers, metsers, enz...

"De kwaliteit,  afwerkingsgraad en service garantie bij het bouwen van uw zwembad is dus zeer sterk afhankelijk van de ervaring die de zwembadbouwer heeft opgebouwd. Meestal is de prijs van het zwembad rechtevenredig met de vakkennis van de zwembad bouwer."

U kan zwembadbouwers oa vergelijken op deze verschillende punten:

 • aantal jaren ervaring
 • is de zwembadbouwer gelokaliseerd in de buurt
 • aantal keren zwembadbouwer van het jaar
 • referentie projecten , google en facebook reviews
 • is er servicedienst na installatie
 • winkel of online shop waar u terecht kan
 • lidmaatschap van de BSPA of de Confederatie bouw voor zwembadbouwers

 

LEESTIP : Waarom een zwembad bouwen met Aquatechno bvba