AQUATECHNO Zwembadbouw

+32 (0) 56/601013
info@aquatechno.be
Connect with LinkedIn

Aquatechno BVBA
Magazijn + bureau
Churchilllaan 8, 8790 Waregem

Voorkom vorstschade aan uw zwembad - 3 tips

Voorkom vorstschade aan uw zwembad - 3 tips

Laat de zwembadpomp continu circuleren - TIP 1

Laat uw zwembad circulatiepomp continue werken. Stromend water zal immers minder snel vervriezen dan stilstaand water. Bovendien is het onder de grond meestal +/- 9°C *. Dit zorgt er voor dat het water bij het passeren onder de grond een beetje opwarmt. Ook in de technische ruimte heerst er geen vriestemperatuur, dus ook daar zal het zwembadwater "opwarmen".

Sommige zwembadinstallaties hebben een vorstbeveiliging.  De circulatiepomp zal automatisch continue circuleren als de zwembad water temperatuur zakt onder de 5°C. Zelfs bij aanwezigheid van een vorstbeveiliging, neemt dit niet weg dat u toch maar best eens kan nazien of de pomp aan het circuleren is. Gebeurt dit niet automatisch dan kan u steeds de pomp op de "MANUEEL" - stand zetten op de stuurkast, dan zal die ook voortdurend werken en het zwembadwater rond circuleren.

Verwarmt u met een warmtewisselaar, dan kan u de temperatuur instellen op 5°C en zal de gas - of mazout ketel het zwembadwater een klein beetje opwarmen en zo helpen voorkomen dat het vervriest.

"Zorg dat de circulatiepomp voortdurend werkt, stromend water zal immers minder snel vervriezen dan stilstaand water."

* Bron Geotherm - Wikipedia

LEESTIP : 5 TIPS om uw zwembad te overwinteren

Zorg voor een vorstvrije technische ruimte - TIP 2

De technische ruimte is de plaats waar de duurste stukken van uw zwembad staan. Zorg dus voor een VORSTVRIJE technische ruimte. Dit kan door de technische ruimte te isoleren. Als de zwembadtechnieken in de kelder staan of in de garage, dus in de woning is het risico minimaal. Staan de technieken in het poolhouse of het tuinhuis is het risico natuurlijk groter.

U kan met een klein elektrisch vuurtje er voor zorgen dat de ruimte niet onder de 5°C zakt en zo ook vorstschade voorkomen. De technieken zelf, met name de circulatiepomp produceert ook een heel klein beetje warmte. Dus een goed afgesloten, geïsoleerde ruimte zal normaal vorstvrij blijven.

INSTALLATIE TIP : u kan een ICE GUARD vorstbeveiliging installeren om de filterinstallatie te beschermen

Het zorgen voor een vorstvrije technische ruimte kan veel schade en dure herstelkosten voorkomen. Vervriest uw pomp of zandfilter, dan kan u bij het ontdooien ook nog eens waterschade hebben. Bij een gebarsten filter of zwembadpomp zal het water rondspatten in de technische ruimte met alle gevolgen vandien.

"Na de vorstschade zou u bij het ontdooien ook nog eens waterschade kunnen hebben door het rondspattend water"

Bescherm je zwembadtechnieken buiten - TIP 3

Er zijn verschillende zwembad technieken buiten geïnstalleerd zoals het rolluik of het zomerzeil, de warmtepomp, zonnecollectoren, de skimmers enz. Deze zwembadtechnieken moeten de vrieskou trotseren. Zorg er dus voor dat ze goed zijn afgesloten, beschermd, geen water meer bevatten of dat u ze niet meer gebruikt tijdens het vriezen.

Vorstschade aan de warmtepomp voorkomen

Om schade door vorst aan de warmtepomp te voorkomen moet u de warmtepomp afkoppelen en leegmaken. Dit doe je door de By-PASS in de technische ruimte te sluiten. Dit zorgt er voor dat het water niet meer naar de warmtepomp stroomt. Vergeet daarna niet de koppelingen aan de warmtepomp los te maken en het water uit de leidingen te laten stromen. Blijft hier water in staan kan de leiding kapot vriezen. Ook in de warmtepomp kan water blijven staan. Dit kan u uit de pomp verwijderen door ze zachtjes te "kantelen" tot al het water uit de pomp is verdwenen.

KOM ALLES TE WETEN : Zwembad warmtepomp

Vorstschade aan het rolluik of zomerzeil voorkomen

Een zomerzeil kan u best bij vriesweer niet op het water laten liggen. U bergt het best op en zorgt dat er een beschermingshoes over is geplaatst.

Een rolluik kan aan de bovenkant wat ijs vertonen. Ook sneeuw blijft er soms op liggen. Belangrijk is, dat u het rolluik NIET gebruikt (open of dicht)  op het moment dat er ijs en sneeuw op ligt. De kunststof zal door de zeer koude temperatuur zeer broos zijn en hierdoor kan het breken of ingedrukt worden. Door het bedienen van het rolluik wanneer er sneeuw op ligt kan u ook de rolluik motor verbranden door overbelasting.

Kan sneeuw of ijs het winternet beschadigen?

Het winternet is zo gemaakt dat wanneer er sneeuw of ijs op blijft liggen het wat kan "meebewegen". Een winternet is vastgemaakt met elastieken of veren. Dit zorgt er voor dat het winternet dus kan bewegen en er dus geen schade optreedt als er sneeuw blijft op liggen. Bij het smelten sijpelt het smeltwater terug in het zwembad. Het winternet mag u dus bij vriesweer over het zwembad of op het rolluik laten liggen.

TIPS om uw zwembad te overwinteren met een winternet en overwinteringsproduct

Hoe bescherm ik mijn zonnecollectoren

Bij de zonnecollectoren zoals bv de Blozoen zonnecollectoren  is het belangrijk om het water uit de collectoren te laten lopen. Dus u moet de collectoren los koppelen. Wat soms vergeten wordt is het water in de toevoer en retour leiding naar het dak. Als de by-pass afgesloten werd in de technische ruimte blijft in dit stukje leiding soms water staan die bij bevriezen zorgt voor vorstschade. Maak dus ook de leidingen naar de collectoren op het dak leeg.

LEESTIP : Zwembadverwarming overwinteren - alle tips.

Leg een tennisbal in het skimmermandje

Een typische plaats waar nogal eens vorstschade optreedt is in de skimmer. Om dit te voorkomen kan u best een tennisbal of bv een plastic fles met wat zand in de skimmermand plaatsen. Dit zorgt er voor dat je geen ijsklomp krijgt die uw skimmer laat barsten. Deze beschadiging is ook vrij ernstig want een skimmer kan u niet zomaar verwisselen.

HEB JE ZELF NOG TIPS VOOR ONS? Stuur ze dan door naar : info@aquatechnozwembaden.be