AQUATECHNO Zwembadbouw

+32 (0) 56/601013
info@aquatechno.be
Connect with LinkedIn

Aquatechno BVBA
Magazijn + bureau
Churchilllaan 8, 8790 Waregem

Uw zwembadproject plannen - 5 tips

Uw zwembadproject plannen - 5 tips

Begint ieder zwembadproject niet met een droom?

Een warme zomer, nazomer een feestje bij vrienden met een zwembad, de kids zien spelen in het zwembad, ... Dromen mag!! Daar begint het immers mee. Het eerste dat u kan doen is eens piketjes uitzetten in de tuin.

Dit zijn enkele aandachtspunten

  • hoe groot wil je jouw zwembad?
  • hoe zit het met de zon ligt het zwembad de hele dag in de zon?
  • waar precies in de tuin, in het verlengde van de keuken, van de zithoek, ...
  • hier 5 tips voor de aanleg van uw zwembad

 

Teken eerst een plan van de tuin met uw zwembad. U kan ook beroep doen op een tuinarchitect of een tuinbouwbedrijf. Bouwt u een nieuwbouwwoning dan zal de architect van uw woning best geplaatst zijn om het zwembad mooi te integreren in uw bouwproject. (lees hier meer over het belang van een goede samenwerking tussen de architect en de zwembadbouwer)

Vrijstelling bouwvergunning tot 80m² : enkel melding bij de gemeente.

Een zwembad mag u in de tuin bouwen zonder bouwvergunning. Voor verharde constructies in de tuin (terrassen - zwembaden - opritten) is er een vrijstelling tot 80m². Woont u in agrarisch gebied of  zonevreemd, dan kan dit echter wel een probleem vormen.

Op de dienst stedenbouw van uw gemeente of stad kunnen ze u verder helpen. Neem uw plannetje mee, de bevoegde ambtenaar zal dit nodig hebben om u te kunnen adviseren.

Hebt u de melding ingediend op de gemeente en de vergunning ontvangen dan kan u de werken starten na 30 dagen.

Meer info over de meldingsplicht voor kleine bouwwerken.

Een zwembadbouwer kiezen

Een goede zwembadbouwer kiezen is soms wat moeilijk. Een zwembad bouwt u niet elk jaar, het is soms moeilijk in te schatten of u nu met een betrouwbare zwembadbouwer te maken hebt of niet.

Enkele tips om het kaf van het koren te scheiden:

  • kan u bij de zwembadbouwer terecht voor producten en accessouires - is er een zwembadwinkel
  • is de zwembadbouwer al eens zwembadbouwer van het jaar geweest - dit is een betrouwbare en objectieve controle
  • heeft de zwembadbouwer een zwembadservice dienst, dit zorgt er immers voor dat u nadien zorgeloos kan zwemmen
  • ga eens te rade bij vrienden en familie die reeds een zwembad bouwden - bij deze kennissen zal u eerlijk advies krijgen
  • een goede zwembadbouwer zal u ook een goede tuinarchitect/architect, tuinman, poolhouse bouwer kunnen aanbevelen

Duur van de werken is afhankelijk van type zwembad

Zwembadproject planning

Een monoblock zwembad (bv een PP - Polypropyleen zwembad) zal u van start tot oplevering binnen de maand kunnen bouwen, voor een betonzwembad met een PVC liner zal u 1,5 maand moeten rekenen, voor een betonzwembad met mozaïek toch snel 2,5 - 3 maand.

Hou er rekening mee dat u bij het plaatsen van een zwembad afhankelijk bent van het weer. Zo kan er geen beton gestort worden bij vrieskou, maar ook voor de verwerking van PVC, het lassen van een liner of bij het plaatsen van mozaïek moet het 15°C zijn.

Soms moet u ook droogtijden respecteren. Bv. bij het plaatsen van de mozaïek moet de beton eerst minimaal 1,5 maand uitharden.

De boodschap is dus (zeker bij een beton zwembad) om in fases te werken. Ideaal is het storten van de kuip in het najaar oktober/november afwerking zwembad maart/april.

Bij nieuwbouw woning zal het zwembad worden meegegoten met de betonkelder, dus in de allereerste fase van uw bouwproject. Een goede zwembadbouwer selecteren kan u dus best al aanstellen voor de start van de ruwbouw.

Afwerking rond het zwembad

Het zwembad is gebouwd maar dan is het eigenlijk nog niet gedaan. Ook de tuin en de omgeving rond het zwembad zal nog moeten worden afgewerkt. Als u grasmatten legt bv. duurt het toch nog snel een maand voor u het gras mag betreden. Maar ook de terras, de tuindouche, afwerking van het poolhouse, enz. Veel van deze werken kunnen pas starten als het zwembad er reeds ligt.

Voor de inkleding rond het zwembad zoals meubels en inrichting van het poolhouse kan u best ook nog wat tijd voorzien.