AQUATECHNO Zwembadbouw

+32 (0) 56/601013
info@aquatechno.be
Connect with LinkedIn

Aquatechno BVBA
Magazijn + bureau
Churchilllaan 8, 8790 Waregem

Kristal helder zwembad water

Kristal helder zwembad water

Circulatie

Voor een goede circulatie moet u rekening houden met een debiet van ongeveer 1/4 van het volume van uw zwembad. Hebt een zwembadvolume van 60m³ dan moet u een circulatie debiet hebben van 15m³/h.  Ieder aanzuigpunt kan om en bij een debiet aan van 5m³/h - voor een debiet van 15m³/h hebt u dus minstens 3 aanzuigpunten nodig (vb. 2 skimmers en 1 bodem aanzuig).

TIP: Zorg in uw zwembad ALTIJD voor een bodem aanzuig. Dit komt de circulatie van uw zwembadwater ten goede. Een betere circulatie zorgt immers voor een betere verdeling van de chemicaliën (ontsmetting) van uw zwembadwater en voor een snellere opwarming.

Filtratie

Er zijn veel verschillende mogelijkheden van filteren van uw zwembad water. De meest gekende zijn de cartouche filter,  zandfilter,  diathome filter,  multilayer filter, glasfilter...  Voor de private zwembaden is de meest accurate filtermethode nl. de zandfilter. Zorg dat uw DOORSTROOMSNELHEID niet hoger is dan 50m³/h/m²  (publieke zwembaden 30m³/h/m²) - wat technisch maar met de diameter van uw filter kan u uw oppervlakte berekenen en samen met het debiet van uw pomp de doorstroomsnelheid. (vb filter is 640mm = 0,32m² - pomp = 15m³/h dan is uw doorstroomsnelheid: 47m³/h/m²).

LEESTIP : Het ABC van zwembad onderhoud

Hoe TRAGER de doorstroomsnelheid en hoe FIJNER het filtermateriaal hoe beter de filtratie.  Hou een minimale filtertijd aan van 10h/dag.

Wij adviseren  om steeds verschillende lagen  filterzand in de filter te plaatsen en de ZANDBEDHOOGTE zo hoog mogelijk te maken. Wij werken bv met halfhoogbed zandfilters (75cm) , in publieke zwembaden zijn hoogbed zandfilters met 1m zand verplicht.

Al eens gedacht aan een BIO ZWEMBAD?

Waterbehandeling - ontsmetting van uw zwembad water

Een automatische waterbehandeling is een MUST HAVE en zal u jaar na jaar heel veel plezier van uw zwembad bezorgen. De waterbehandeling zorgt voor een continue online meting van uw zwembad water parameters en past aan de hand hiervan het water aan. Dit zorgt voor een constante gezonde en heldere waterkwaliteit. Een goede ontsmetting zorgt voor helder water

TIP: Stuur uw pH waarde naar ph 7,3 uw chloorwaarde naar 0,8 - 1,5ppm of een redox waarde van 650 - 750mv.  Een goed alternatieve  zwembad waterbehandeling  is een zoutelectrolyse. Deze toestellen zijn tegenwoordig beschikbaar met online meetstation en lage zoutconcentraties. Voor de absolute top kiest u voor een chlorozon aparaat.  Deze toestellen zijn aangewezen bij binnenzwembaden en publieke zwembaden.

LEESTIP : Bio zwembad - zwemmen in drinkwater

Afdekking van uw zwembad - hou het vuil buiten

Voorkom in de eerste plaats dat er vuil in het zwembadwater komt. Een goede afdekking van het zwembad met een rolluik of een zomerzeil voorkomt dat er stof, dieren, insecten,  gras, blaren... in het zwembadwater terecht komen. Al deze verontreinigingen worden afgebroken door uw chloor, deze restproducten zorgen voor troebel zwembadwater. Hou het zwembad proper met een zwembadrobot, die zal naast extra filteren, ook stofzuigen en circulatie teweeg brengen. 

TIP:  een goede afdekking zorgt niet alleen voor helder water, maar hiermee realiseert u ook een aanzienlijke energiebesparing.

Flocculant - EPO voor de zandfilter

Tot slot kan ik u aanbevelen om FLOCCULANT te gebruiken. In publieke zwembaden wordt dit product automatische gedoseerd (vloeibaar flocculant) om het water helder te maken. Flocculant klit de opgeloste deeltjes samen tot filtreerbare deeltjes. Alle restproducten en onzuiverheden worden hierdoor beter opgevangen door de zandfilter. Flocculant is de EPO voor uw zandfilter (maar dan wel legaal ;-) ). De eerste flocculanten waren in poedervorm. Dit product is echter uit gebruik geraakt omwille van de omslachtige werkwijze van uitvoering. Vlokking IN het zwembad is onhandig en moet u laten bezinken, stofzuigen, ... De nieuwe producten zijn in zakjes of tabletten voor in de skimmermand. Deze producten lossen traag op en zorgen voor eencoagulatie (floc vorming) op de zandfilter. De Flovil en Flovil Shock zijn geconcentreerde producten met POLYMEER om nog grotere en betere vlokken te vormen.

 

Wil je meer informatie of heb je vragen rond jouw zwembadproject, neem contact op