AQUATECHNO Zwembadbouw

+32 (0) 56/601013
info@aquatechno.be
Connect with LinkedIn

Aquatechno BVBA
Magazijn + bureau
Churchilllaan 8, 8790 Waregem

Het ABC van zwembad onderhoud

Het ABC van zwembad onderhoud

Het ABC van zwembad onderhoud

Naast de zwembad waterbehandeling is de juiste filterinstallatie cruciaal. De pomp moet voldoende krachtig zijn om het zwembadwater rond te pompen. Anderzijds moet de filter zelf groot genoeg zijn, zo dat het rond gepompte water niet "te snel" door de filter stroomt.

De ideale situatie is een rustig debiet, met weinig druk opbouw, gedurende een lange perioden (24/24) door een zeer grote filter met een hoog zandbed.

Hieronder ons advies voor een exacte bepaling van de filterpomp en de zandfilter.

Het hart van het zwembad!

Chloor (ontsmetting) en ph (zuurtegraad) - zijn twee begrippen die u als (toekomstig) zwembadeigenaar al kent! Maar het feitelijke hart van de zwembad installatie is de filterinstallatie. Alles begint met voldoende circulatie van het zwembadwater.

"Het feitelijke hart van de zwembad installatie is de filterinstallatie."

Turnover tijd – bepaling van de pomp

Het juist debiet voor de circulatie van de filterpomp bepalen is heel simpel. Je berekent het volume van uw zwembad in het aantal m³ van het zwembad.
L x B x H bv. 10 x 4 x 1.5 = 60m³

Wij rekenen op een turnovertijd of circulatietijd van 4u, net zoals bij publieke zwembaden. Hiervoor deel je de inhoud van jou zwembad door 4. In dit voorbeeld 60m³ / 4 = 15m³/h

Dit wil zeggen dat iedere 4uur de volledige inhoud van je zwembad door de filterpomp rond gepompt wordt door de filterinstallatie.

Verminder uw electrisch verbruik TIP:

Voorzie een energie zuinige zwembadpomp met variabele snelheid die zeker dit debiet kan aanleveren. Deze filterpompen kunnen op drie verschillende snelheden circuleren. Dit betekent minder verbruik en minder lawaai wanneer in werking. Zo kan je de filtratie verhogen bij gebruik van het zwembad en verlagen wanneer het zwembad toe ligt.

 

De juiste zandfilter kiezen om het zwembad te onderhouden

Dimensioneer je filter op basis van je circulatie.

 • De BTL 520mm is voor een pomp met maximaal 10m³/h
  • voor zwembaden tot 40m³
 • De BTL 640mm is voor een pomp met maximaal 15m³/h
  • voor zwembaden tot 60m³
 • De BTL 760mm is voor een pomp met maximaal 22m³/h
  • voor zwembaden tot 85m³
 • De BTL 900mm is voor een pomp met maximaal 30m³/h
  • voor zwembaden tot 120m³

 

AFM filterglassOver het algemeen zal men de filter opvullen met zand, wat altijd en nog steeds een prima manier is om te filteren. Het enige nadeel aan zand is dat de kartelige omranding na enige tijd afslijt en hierdoor kleine ‘tunnels’ ontstaan in je zandbed.

Hiervoor is sinds enkele jaren glasmedia op de markt, dit kan niet afslijten en hoeft in principe nooit vervangen te worden. Een nog verder doorontwikkeld glasmedia is AFM.
A
ctief Filter Media dit is geladen glas die vervuiling zal gaan aantrekken.

 

Backwash – Terugspoelen

Last but not least is het reinigen van de filter. Wellicht hét belangrijkste om tijdig te doen! Doe een wekelijks backwash wanneer je iedere dag gebruik maakt van je zwembad. Op regelmatige tijdstippen spoelen zorgt voor zuiver en helder zwembadwater. Op de 6 weg kraan van een zandfilter zijn 6 standen:

 • Filter = dit is de stand om het zwembadwater te filteren. In deze stand stroomt het water van boven naar beneden door het zand of filterglas
 • Backwash = in deze stand zal het zand of het filterglas gespoeld worden en al het vuil naar de riool gepompt. Het water stroom van beneden naar boven door de zwembad filter
 • Rins = Na het backwashen zal er wat vuil achterblijven in de leidingen of los liggen op het zand. In deze stand stroom het water van boven terug naar beneden in de filter maar gaat het water nog naar de riool
 • Waste = Hiermee pomp je het zwembadwater naar de riool en maak je dus uw zwembad leeg
 • Circulation = het water zal met deze stand van de zeswegkraan rondpompen maar niet door de zandfilter stromen
 • Close = Hiermee sluit je de klep en zal er geen circulatie van het zwembadwater mogelijk zijn
 • Winter = geen gebruik van de klep en is een open stand

TIP : om de zandfilter beter te laten werken en het zwembad water "kristal helder" te maken kan u best floccullant (vlokmiddel) gebruiken. Dit zal kleine opgeloste vuildeeltjes samenklitten en tot een grote vlok vormen die ook met de zandfilter uit het water kan gehaald worden. Koop flocculant hier.

LEESTIP : Kristal helder zwembadwater

Waarom moet je backwashen?

Wanneer de filter volledig verzadigd is met vervuiling spreekt het voor zich dat de werking sterk verminderd. Bij de backwash zal je het water in de omgekeerde richting stuwen. Van onder naar boven, op deze manier laat al het vuil zich los van het filtermedia. Dit ga je rechtstreeks naar de riolering stuwen. Zo kan je filter terug optimaal gaan werken!

Automatisatie TIP: Weet dat het terugspoelen van de filter aan de hand van een BESGO klep volledig geautomatiseerd kan worden.