AQUATECHNO Zwembadbouw

+32 (0) 56/601013
info@aquatechno.be
Connect with LinkedIn

Aquatechno BVBA
Magazijn + bureau
Churchilllaan 8, 8790 Waregem

Bio zwembad - zwemmen in drinkwater

Bio zwembad - zwemmen in drinkwater

Zal een ecologisch verantwoord puur pool in de toekomst niet de standaard worden? Wij vermoeden van wel - met deze 3 kenmerken bieden wij u de meest verantwoorde keuze aan.

1. PE kunststof zwembad

De keuze voor een PE kunststof zwembad als ecologisch verantwoorde keuze is toe te schrijven aan de recycleerbaarheid van het materiaal. Het product wordt weliswaar ontgonnen uit aardolie - maar gezien het materiaal een zeer lange levensduur heeft en opnieuw gemalen en gerecycleerd kan worden lijkt ons dit een betere keuze dan de alternatieven - Polyester, PVC liner, enz..

LEESTIP : Kunststof zwembad van de toekomst

2. Chloorvrij en chemicalien arm zwembadwater

Het idee is ontstaan vanuit de publieke sector en dolfinaria. Dryden Aqua zijn marine biologen gespecialiseerd in zwembadwater behandeling. Hun missie is om toxische chloor bijproducten te elimineren en de beste lucht -  waterkwaliteit te bieden op de markt van natural pools. Men wou werken naar kristalhelder en gezond water zonder toxische bijproducten met een lagere chloorconcentratie dan leidingwater.

Zo is uiteindelijk het DAISY + systeem ontstaan voor puur pools:

2.1. Optimale filtratie

In het hart van ieder gezond hybride zwembad bevindt zich een perfect gedimensioneerd filtratie systeem. Zelfs het meest geavanceerde en duurste waterbehandelingssysteem kan uw water niet gezond houden indien de basis niet wordt gerespecteerd. Het Daisy+ systeem zal gebruik maken van een HOOGBEDFILTER. Dit is een filter met een grote diameter (=groot filtratieoppervlak) en een filterbed van 1m.

2.2. AFM halfhoogbed filter

AFM (Activated Filter Media) is een bio-resistent en geactiveerd materiaal gemaakt uit bruin en groen glas. Danzij de extra negatieve laag die gevormd word op de AFM worden deeltjes nog beter opgevangen.

De voordelen

  • Kristalhelder natuurlijk zwembad water
  • Minder chloorverbruik: Alles wat uit het water gefilterd word hoeft niet geoxideerd te worden.
  • Geen chloorgeur: AFM gaat de groei van bio film tegen en elimineert trichlooramine
  • Ecologisch en economisch: besparing op waterverbruik, chloorverbruik en energiekosten

2.3. Toevoegen van APF en ACO

APF (ALL POLY FLOC) is een vlokmiddel. Deze zal ervoor zorgen dat alle kleine opgeloste deeltjes als het ware samen ‘vlokken’ in een grotere vlok die gemakkelijker verwijderd kan worden met AFM.

ACO (ACTIVE CATALYTIC OPTIMIZER) beschermt het chloor tegen oxidatie en zorgt dat het chloor minder snel zal afbreken door zonlicht met resultaat dat het 3 maal langer werkt in buitenbaden. Het is een middel om de desinfecterende capaciteit van het water te versterken.

LEESTIP : Kristal helder zwembad water

 

Bekijk hieronder het filmpje met de uitleg over het Daisy + systeem:

3. Energiezuinig zwembad

Wij zien in de zwembadsector een heuse verschuiving binnen het automatiseren van de technische installatie. Klassiek werkten alle systemen via een AAN/AF regeling. Alles werkt aan 100% of het werkt niet. Op heden worden alle systemen zo aangepast dat ze frequentie gestuurd kunnen worden (hertz per hertz) wat voordelen biedt naar verbruik, geluidproductie en efficiënt werken.

3.1. Full Inverter warmtepomp

Een full inverter warmtepomp is een intelligente warmtepomp die in functie van de (gevraagde) temperatuur zal gaan werken. De warmtepomp zal zelden op 100% capaciteit draaien, voornamelijk bij de opstart van het zwembadseizoen. Hoe dichter bij de gewenste temperatuur hoe lager de warmtepomp procentueel zal gaan werken. Dit reduceert elektrisch verbruik en verminderd lawaai van het toestel in werking van een puur pool.

Deze technologie zal ervoor zorgen dat uw warmtepomp steeds kosten-efficiënt zal werken en dit het gehele seizoen zowel in het voorjaar als in het najaar. Door het extreme stille geluidsniveau kan u in alle rust genieten van uw bio zwembad zonder storende geluiden van een klassieke warmtepomp.

Full Inverter Warmtepomp

LEESTIP : De strafste nieuwe zwembad warmtepompen

3.2. Frequentie gestuurde pomp

Ook bij de circulatiepomp (die samen met de filter het kloppende hart is van de installatie) zien we dezelfde verschuiving. Een variabele snelheidspomp maakt het mogelijk om 3 snelheden te gaan toewijzen.

Bepaling van uw debiet:

Om het nodige debiet van uw installatie te bepalen dien je de totale m³ inhoud te delen door 4. Dit zorgt voor een turnover tijd van 4 uren. Per 4 uur circulatie zal je uw volledige inhoud van het natuurlijk zwembad door de filterinstallatie laten passeren.

Bv. 8 x 4 x 1.5 = 48 m³ / 4 = circulatie snelheid van 12 m³/h.

Bij de traditionele pompen ging men er vanuit dat de pomp zo’n 8 à 12 uren per dag ging draaien, wat zorgt dat uw volledige inhoud van het hybride zwembad minstens 2 à 3 keer per dag gefilterd ging worden.

De traditionele circulatiepomp bracht twee problemen met zich mee. Ze werkte aan 0 of 100% wat zorgt dat wanneer het toestel in werking is ze meer geluid zal gaan produceren. Anderzijds was er het verbruik. Daardoor heeft men onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de circulatiepomp frequentie gestuurd te ontwikkelen.

“Een frequentie gestuurde zwembadpomp is duurder in aankoop maar verbruikt gemiddeld 50% minder energie”

Met de frequentie gestuurde filterpomp zal je de pomp meer uren laten draaien op een lager toerental, dit zorgt voor minder verbruik, een stillere werking van de pomp en een constante filtratie.

3.4. PC Solar anti alg rolluik lamellen

Het grootste verlies van warmte zal altijd via het oppervlak gebeuren. Om dit te counteren zal een zwembad in België voorzien worden van een rolluik. In de markt zijn er voornamelijk twee type lamellen. Lamellen vervaardigd in PVC of Polycarbonaat (PC). Een zwembad zonder afdekking is ondenkbaar geworden in België. Dit heeft enkele concrete voordelen:

  • Veiligheid: Het drijvende vermogen van lamellen kan een klein kind of dier dragen
  • Warmteverlies: Een lamellendek beperkt het verlies van warmte via het oppervlak
  • Warmtewinst: Een Solar lamellendek zal aan de onderzijde in het zwart afgewerkt zijn, dit zorgt ervoor dat de hitte die zich in de lamellenkamer bevindt zich zal afzetten op het water.

De keuze tussen het materiaal is voornamelijk een keuze in duurzaamheid. Een polycarbonaatlamel heeft een hoger dragend vermogen, is slagvast en heeft eenresistentie tegen UV-zonlicht. Verder is in de publieke opinie een Polycarbonaat lamel esthetisch mooier vervaardigd dan een PVC lamel.

De PC Solar lamel heeft een directe invloed op het verbruik van uw warmtepomp. Bij de opstart zal u water een hoger begintemperatuur hebben (= snellere opstart), tijdens het seizoen is er een behoud van warmte en op de warme zomerdagen zal uw warmtepomp niet moeten draaien door de Solarwerking. Wat opnieuw zorgt voor een lagere energiekost.

BRON: