AQUATECHNO Zwembadbouw

+32 (0) 56/601013
info@aquatechno.be
Connect with LinkedIn

Aquatechno BVBA
Magazijn + bureau
Churchilllaan 8, 8790 Waregem

Maatschappelijke zetel
Ter Plancken 28, 8720 Wakken
BE898.565.537

Beton zwembad - verschillende afwerkingen op een rij

Beton zwembad - verschillende afwerkingen op een rij

Wat is een beton zwembad

Onder beton zwembad verstaan wij volstorte betonnen kuipen, bekist, geplaatst en gegoten ter plaatse. Dit volgens de traditionele kelderbouw methode. De meeste kelderbouwers kunnen dan ook instaan voor het gieten van de betonkuip bij u thuis. Bij ons kan u terecht voor de aanleg van uw beton zwembad van A tot Z. (Leestip : Waarom zwembad bouwen met Aquatechno?)

Veelal worden de kelder en het betonzwembad ook samen gegoten in nieuwbouwprojecten. Betonbaden worden ook wel bouwkundige zwembaden of prefab beton baden genoemd.

"Onder beton zwembad verstaan wij volstorte betonnen zwembad kuipen - bekist, geplaatst en gegoten ter plaatse."

Beton zwembad met mozaïek

Mozaïek voor beton zwembaden

Mozaïek is een traditionele manier van afwerken al moet gezegd worden dat dit de laatste 5 jaar ook ontzettend is geëvolueerd en niet echt meer "traditioneel" genoemd kan worden. Tegenwoordig worden volgende punten strikt gerespecteerd om loskomen van mozaïek te voorkomen:

 • droogtijd - deze is doorgaans 1,5 - 2,5 maand
 • mozaïek met "dots - verbindingen" in PU (polyurethaan) of in PVC, een alternatieve methode is mozaïek op papier
 • lijmen en voegen met epoxy
  • Litokol
  • Ardex
  • Mapei

Inspiratie? Bekijk onze stijladvies pagina met Mozaïek zwembaden

Benieuwd hoe wij onze zwembaden bouwen? Ontdek hier hoe wij onze beton zwembaden bouwen stap voor stap.

Betonnen zwembaden met een PVC liner

PVC liner voor in beton zwembaden

Een andere traditionele manier van afwerken is een PVC liner. Deze PVC liner kan geplaatst worden als industriëel voorgelaste vorm (0,75mm) of kan ter plaatse gelast worden 1.5mm. Belangrijk bij het plaatsen van een PVC liner in een zwembad uit beton is een uitermate gladde afwerking van de muren en de vloeren. Niet uitgevlakte muren en vloeren geven visueel een zeer slecht resultaat. Als zwembad bouwbedrijf polieren wij onze betonvloeren en de muren vlakken we uit en schuren wij op. Onder de PVC liner in uw zwembad plaats je best een schimmelwerende beschermings folie/vilt.

De voorbije jaren ontwikkelde Alkorplan - "de" referentie in de zwembadbranche verschillende types

 • Alkorplan 3000 met membraan en dubbele vernislaag
 • Alkorplan 2000 traditionele standaard PVC liner voor beton zwembaden
 • Alkorplan TOUCH met relief en natuursteen look
 • Alkorplan Ceramics met mozaïek look

Inspiratie kan u vinden op onze overzicht pagina met PVC liner zwembaden.

"Belangrijk bij het plaatsen van een PVC liner in een zwembad uit beton is een perfecte gladde  muur en vloer."

Betonbad afgewerkt met keramische tegels

Beton zwembad met ceramische tegelsMeer en meer zien we een opmars in het gebruik van keramische terrastegels, keramische boordstenen of keramische tegels in het zwembad. De plaatsingsvoorschriften zijn gelijk aan die van de glasmozaïek. Er moeten dus droogtijden gerespecteerd worden om krimp tegen te gaan, gelijmd en gevoegd worden met epoxy en de kuip moet volstrekt waterdicht zijn.

Het voordeel van keramische materialen is de mogelijkheid om een zeer strak design te bekomen. Keramische tegels zijn immers ook beschikbaar als boordsteen of bv als zeer grote formaten bv 120 x 60cm.

Zwembad in beton afgewerkt met polyester

Polyester beton zwembad

Polyester is een glasvezel versterkt chemisch product. Deze methode is vooral gebruikelijk in de scheepsbouw maar kan dus ook als zwembadbekleding gebruikt worden. De polyester wordt aangebracht met een kwast/rol of met een spuit machine in verschillende lagen. Een perfect egale kuip is van belang om een mooi eindresultaat te hebben. Er kan een kleur aan de polyester worden toegevoegd en de afwerking gebeurt meestal met een gladde coating.

Het is aan te raden om bij het plaatsen van polyester in betonbaden ook droogtijden te respecteren om de betonkuip te laten uitdrogen en krimp of zettingen zoveel mogelijk te voorkomen. Het is ook af te raden om te polyesteren in een niet waterdichte zwembad kuip (gemetst, met PS blokken of met betonblokken). Polyester is een duurzame afwerking en kan op termijn gerenoveerd worden.

Polyester wordt ook veel toegepast in vijvers en zwemvijvers.

Afwerking met een spuit coating

Aquabright is een nieuwe techniek overgewaaid van de Verenigde Staten. Met deze techniek spuit je als het ware de PVC masterbach direct op de beton. Het is een vrij revolutionaire techniek die zorgt voor een kleurvast uniform resultaat, chemisch resistent en drinkwater veilig.

Verschillende types bouwkundige zwembaden

BetonblokkenzwembadOnder betonzwembaden verstaat niet iedereen hetzelfde. Er zijn ook zwembaden die opgebouwd zijn uit blokken, betonblokken (Betonblokken van Douterloigne) of PS (polystyreen) blokken. Deze blokken worden op elkaar gestapelt en voorzien van bewapening. Nadien word er beton in gestort. Het voordeel is de mogelijkheid om dit als doe het zelver te plaatsen of als pakket te kopen. Nadeel is dat deze kuipen niet waterdicht zijn en ofwel bezet moeten worden met een waterdichting of enkel afgewerkt kunnen worden met een PVC liner.

Een andere mogelijkheid is het werken met prefab panelen in beton. Prefab zwembaden worden versterkt met een ringbalk maar zijn ook niet 100% waterdicht. Deze kan u na het plaatsen van een waterdichting betegelen of bezetten met mozaiek of ook uitrusten met een PVC liner.

Volgens een recentere nieuwe techniek wordt beton ook "gespoten" in een bewapeningsnet. Deze type van zwembaden worden na het spuiten van de beton uitgevlakt.

Al deze type zwembaden worden benoemd als beton zwembaden.

Wat kost een zwembad in beton?

Als zwembadbouwer hebben wij sinds 2005 ervaring met het aanleggen van ZWEMBADEN IN BETON Voor een betonbad rekent u best een prijs vanaf 45000€

LEESTIP : Wat kost een zwembad - UPDATE 2020

 

Wenst u een buitenzwembad uitgevoerd door een betrouwbare partner?

STUUR ONS EEN PRIJSAANVRAAG (VRIJBLIJVEND!!)