AQUATECHNO Zwembadbouw

+32 (0) 56/601013
info@aquatechno.be
Connect with LinkedIn

Aquatechno BVBA
Magazijn + bureau
Churchilllaan 8, 8790 Waregem

3 pijlers van een energiezuinig zwembad

3 pijlers van een energiezuinig zwembad

1. Energiezuinige zwembad verwarming

Alles start met een energie energie zuinig zwembad verwarming. Het meest succesvolle product van de afgelopen jaren is natuurlijk de WARMTEPOMP. Dit is de ideale verwarming voor mensen met zonnepanelen. De electriciteit die de verwarming nodig heeft is immers kosteloos.  De COP (Coëfficiënt Of Performance) steeg de laatste jaren van 5.9  tot zelfs 15!!! ( Type Dura PRO INVERTER)

Hebt u geen EV zonnepanelen, dan is de beste keuze een SOLAR systeem. Een vergelijkende studie wees uit dat Blozoen zonnecollectoren het meest performante systeem is voor solar zwembad verwarming. De gepatenteerde buisjes warmen uw water pijlsnel op met de warmte en straling van de zon. Voor de BLOZOEN ZONNECOLLECTOREN hebt u een plat dak nodig. (Meer over duurzame zwembadverwarming)

Het grootste warmteverlies van het zwembadwater is aan het water oppervlak. De afdekking van uw zwembad met PVC of PC SOLAR lamellen is de eerste investering die u in overweging moet nemen. De best presterende lamellen voor het moment zijn de PC Solar Anti Alg lamellen. Door hun specifieke ontwerp genereren ze tot 25% hoger solar effect. 

LEES TIP: Nieuwe generatie zwembad rolluik lamellen

 

2. Verlaagd electriciteits verbruik

Naast de verwarming is het electriciteitsverbruik van de filterpomp de grootste slokop. Om het electrisch verbruik van de filtratiepomp te verlagen lanceerde Pentair als eerste de FREQUENTIEGESTUURDE FILTERPOMP (Intelliflo). Met een Frequentiegestuurde pomp bespaard u al snel 250 - 750€ per jaar. Van alle verbruikers kan u naast de verwarming het meest besparen door een Frequentiegeregelde filterpomp te plaatse. Ondertussen hebben alle courante merken (Hayward, Speck, Astral, ...) varianten pomptypes op de markt gebracht met frequentie sturing. Is uw zwembadpomp 10 - 15J oud? Dan is quasi zeker reeds een VS (Variable Speed) Type beschikbaar. De vervanging is dus vrij eenvoudig op een bestaande zwembadinstallatie. Deze investering betaald zich terug op 2,5 - 3J. Hier een overzicht van energiezuinige zwembadpompen.

KOM ALLES TE WETEN OVER DE ZWEMBAD WARMTEPOMP

Een bijkomend voordeel van een Frequentiegestuurde filterpomp is het verlaagd geluidsniveau. De pomp draait met andere woorden zeer stil aan een lager debiet. Door het lager debiet zal ook de effectiviteit van uw filtratie verbeteren (halvering van de filtersnelheid, verviervoudigd de efficiëntie van de filtratie - Bron: Dryden Aqua), wat dan weer resulteert in helderder zwembadwater.

TOEVOEGING 2018: sinds kort zijn er DE STRAFSTE NIEUWE ZWEMBAD WARMTEPOMPEN met drastisch lager verbruik en super stil

De lampen vervangen door  laag verbruikende ZWEMBAD LED LAMPEN is ook een slimme investering. Sinds de introductie in 2008 - 2009 zijn deze lampen stelselmatig goedkoper geworden, maar ook efficiënter (cfr. Power LED's) Ook de prijs van zwembad LED lampen is ondertussen sterk gedaald. De levensduur van LED lampen is trouwens veel langer. Waar het vervangen van de 300W PAR56 lamp vroeger een vervelende klus was, is dit dus quasi niet meer nodig. Ondertussen hebben wij toch al een 100 tal LED lampen geplaatst en is onze ervaring uitermate positief.

 

3. Verlaagd water verbruik

Een derde pijler is het verlagen van het waterverbruik. Het verlagen van het waterverbruik zorgt er voor dat je de kosten voor het opwarmen van het vers zwembadwater verminderd. Maar ook het chemicaliënverbruik zakt alsook de kost voor het (vers) water zakt. Het waterverbruik kan u best verlagen door een AUTOMATISCHE BACKWASH KLEP te installeren. Deze geautomatiseerde backwash zorgt voor een nauwkeuriger en zuiniger backwash van de zandfilter. Bijkomend kan u best een MULTICYCLOON overwegen. Ook dit product won in het verleden verschillende prijzen op de zwembadbeurs. De Multicycloon zorgt voor een voorfiltratie van grove deeltjes (80% van het inkomende vuil). Dit zorgt voor een lagere belasting van de zandfilter. Om deze multicycloon te spoelen hebt u een waterverlies van 30 - 50L water. Voor het spoelen van de zandfilter al snel 750 - 1250L water. Door de lagere belasting van de zandfilter kan u de backwash frequentie verlagen (tot 40% minder backwash)en zo heel wat water (lees water - verwarming - chemicaliën) uitsparen.

Een laatste stap in het verminderen van het water en product verbruik is het vullen van de filter met GLASS AFM (Activated Filter Material). Het DAISY principe van Dryden Aqua is hiervan de technische uitgewerkte methode van zwembadwaterfiltratie voor een verminderd water en chemicaliën verbruik (backwash spoelwater reductie tot 50% - chloor reductie tot 80%). Het DAISY principe zorgt bovendien voor perfect helder en zuiver zwembadwater.

--> WE SCHREVEN HIEROVER EEN NIEUWE BLOG : Zeer energiezuinig zwembad met deze 10 TOP tips

Verschillende van deze producten wonnen in het verleden prijzen zoals de Golden Wave of de Innovation award op Piscina Barcelona! Er zijn nog veel technische aanpassingsmogelijkheden om uw zwembad project energiezuinig te maken zoals bv het isoleren van de kuip. Ook RVS zwembaden hebben heel wat voordelen op gebied van energie verbruik. Ook groothandels (zoals bv. Pomaz - Pomaz' Zwemvisie) trekken meer en meer de kaart van energiezuinige zwembaden.

LEES TIP : 10 Doorslaggevende voordelen van INOX - RVS zwembaden

Bronnen